Cilt İçin Aspir Yağı: Faydaları, Kullanımı ve Yan Etkileri


Yağlar, cilt bakımı için yararlı olan yeterli bilinen yumuşatıcılardır. Aspir yağını hiç duydunuz mu? Aspir yağı ayçiçek yağına benzeri biçimde cildi muhafazada ve cilt sıhhatini güzelleştirmede epeyce tesirlidir. Tıpkı vakitte cildi nemlendirir ve mantar ve bakteriyel enfeksiyonlarla savaşır. Bu makalede aspir yağının yararlarını ve nasıl gerçek kullanılacağını açıklıyoruz.

Aspir Yağı Nedir / Aspir Yağı Nasıl Yapılır?​

Aspir yağı, aspir bitkisi Carthamus tinctorius’un tohumlarından elde edilir. Bitki Mısır, Doğu Asya ve Kuzey Amerika’nın Batı kıyılarına mahsustur. Aspir yağı, soğuk presleme yahut klâsik çözücü ekstraksiyon teknikleriyle elde edilir. Hafif tadı nedeniyle uygun bilinen bir yemek yağıdır. Lakin cilt bakımı sanayisindeki popülaritesi artıyor. Aspir yağı, cilde düzgün gelen güçlü bir linoleik asit içeriğine sahiptir. Bunun dışında cilde birçok yararı vardır.

Aspir Yağının Cilde Faydaları​

  • Cilt Bozukluklarını Tedavi Eder: Aspir yağı cilt enfeksiyonlarını tedavi etmek için kullanılır. Ayrıyeten cilt kanseri riskini azaltmaya da yardımcı olabilir. Yağ ayrıyeten yara güzelleşmesini hızlandırmaya yardımcı olabilir.
  • Antimikrobiyal Özelliklere Sahiptir: Yağın güzel antioksidan, antibakteriyel, antifungal ve antimikrobiyal özellikleri vardır. Yara düzgünleşmesini engelleyen maya, mantar ve bakterilerle savaşır.
  • Besleyici Yararlar Sağlar: Aspir yağı çoklukla kozmetik eserlerde yumuşatıcı olarak kullanılır. Oleik, linoleik ve omega-6 yağ asitleri bakımından zengindir. Yüksek linoleik asit içeriği cilt görünümünü düzgünleştirir. Tıpkı vakitte cildin kurumasını ve dökülmesini de önler. Linoleik asit, A, D, E ve K vitaminlerini içerir. E Vitamini cilt sıhhatini düzgünleştirmeye yardımcı olur. Aspir yağı, esansiyel yağ asidi eksikliklerini gidermeye yardımcı olur ve tahriş olmuş ve yıpranmış cildi rahatlatır.
  • Melanin’i Engellemeye Yardımcı Olur: Aspir tohumları, melanin oluşumunu engelleyen ve cilt rengini güzelleştirmeye yardımcı olan serotonin türevleri ve asasetin içerir. Bu, koyu halkaları, koyu lekeleri ve öteki cilt renk değişikliklerini hafifletmeye yardımcı olabileceğini düşündürmektedir.
  • Cilt Hidrasyonunu Artırır: Aspir yağı cildi nemlendirir ve korur. Cildin hidrasyonunu artırır ve su kaybını önler. Yağın ayrıyeten cilt bariyer fonksiyonunu düzenlediğine inanılıyor.
  • Cildi Rahatlatır: Yağ, cildi koruyabilecek anti-inflamatuar özelliklere sahiptir. Sivilce ve sivilcelerin tedavisinde de kullanılabilir.

Aspir Yağı Çeşitleri​

  • Olağan Aspir yağı: Bu yağ kalın kıvamlıdır ve kokusuzdur. Aspir tohumlarından elde edilir ve yemek pişirme, kozmetik ve tıbbi maksatlarla kullanılabilir. Cilde uygulanması inançlıdır. Olağan aspir yağı, doymamış yağ asitlerinin içeriğiyle ayırt edilen iki çeşide ayrılabilir.

  • Linoleik Aspir yağı: Bu yağ, çoklu doymamış yağ asitleri bakımından zengindir. % 68-79 oranında linoleik asit içerir. Yüksek linoleik asit içeriği nedeniyle cilt bakım kozmetiklerinde de sıklıkla kullanılmaktadır.

  • Oleik Aspir yağı: Bu yağ, tekli doymamış yağ asitleri bakımından zengindir. Daha düşük doymuş yağ içeriği nedeniyle yüklü olarak besin sanayisinde yemeklik yağ olarak kullanılır.

  • Aspir Esansiyel Yağı: Bu yağ, aspirlerin yapraklarından elde edilir ve preslenerek damıtılır. Gelişmiş cilt bakımı faydaları için başka temel ve taşıyıcı yağlarla eşleştirilebilir. Yutulamaz, yalnızca topikal olarak uygulanır.

Aspir Yağı Cilt İçin Nasıl Kullanılır?​

1. Sivilce İçin Aspir Yağı Maskesi Tarifi​

Aspir yağı, anti-inflamatuar özelliklere sahiptir ve ekseriyetle akne vulgaris ve sivilcelerin tedavisinde kullanılır. Yağ ayrıyeten yara uygunlaşmasını artırır ve akne lezyonlarının yahut yara izlerinin güzelleşmesine yardımcı olur.

Materyaller;

1-2 yemek kaşığı bal
1 ila 2 yemek kaşığı yulaf ezmesi
1-2 yemek kaşığı aspir yağı

Aspir yağı maskesi nasıl yapılır?

Bal, yulaf ezmesi ve aspir yağını karıştırın. Karışımı uygunca çırpın. Karışımı yüzünüze uygulayın ve yaklaşık 15 dakika bekletin. Maskeden kurtulmak için yüzünüzü biraz ıslatın ve nazikçe ovalamaya başlayın. Yüzünüzü soğuk suyla temizleyin ve kurulayın. Bir nemlendirici sürün.

2. Egzama İçin Aspir Yağı Tarifi​


Egzama, kaşıntılı bir cilt iltihabı durumudur. Cilt bariyerini fonksiyonsuz hale getirir. En yeterli tedavi seçenekleri ortasında yumuşatıcılar ve topikal antienflamatuar eserler bulunur. Aspir yağının kollayıcı cilt bariyer fonksiyonunu güzelleştirdiği bilinmektedir. Birebir vakitte antienflamatuar özelliklere sahiptir ve cildin kurumasını ve dökülmesini önler.

Materyaller;

  • Aspir yağı

Nasıl Yapılır?

Etkilenen bölgeye günde bir yahut iki sefer biraz aspir yağı sürün ve büsbütün emilmesine müsaade verin. Yatmadan evvel de uygulayabilirsiniz.

3. Kırışıklıklar İçin Aspir Yağı​

Aspir yağı, içerdiği linoleik asit sayesinde cilt dokusunu güzelleştirmesi ve cilt hücresi yenilenmesini desteklemesi ile bilinir. Günlük olarak kullanmak cilt sıhhatinizi ve tonunuzu düzgünleştirir. Yağın antioksidan özellikleri, kırışıklıklar da dahil olmak üzere yaşlanma belirtileriyle savaşmaya yardımcı olur.

Materyaller;

  • Aspir yağı

Yapılışı:

Her gece yatağa girmeden evvel yüzünüze aspir yağı sürün. Sonraki sabah yıkayın. Ayrıyeten lavanta yahut çay ağacı üzere öteki uçucu yağlarla karıştırabilirsiniz. Nemlendiriciye alternatif olarak aspir yağı bile kullanabilirsiniz.

4. Koyu Halkalar ve Cilt Aydınlatması İçin Aspir Yağı​

Günlük güneşe maruz kalma, çevresel hasar ve öteki dış faktörler cilt sıhhatini tesirler. Bu hasar erken yaşlanma belirtileri, koyu halkalar, koyu noktalar, renk değişimi üzere ortaya çıkar. Aspir yağı melanin inhibisyonu için kullanılabilir. Koyu halkaları, koyu lekeleri ve başka renk değişimlerini hafifletmeye yardımcı olabilir.

Materyaller;

  1. Aspir yağı

Nasıl Yapılır?

Uyumadan çabucak evvel parmak uçlarınızla göz etrafına birkaç damla aspir yağı sürün. Yağ, olağanüstü bir göz altı serumu olarak çalışır. Yüzünüzün her yerine uygulayın ve cilt rengini açma sürecini hızlandırmak için gece cilt bakımı rutininizi takip edin.

Aspir Yağının Yan Etkileri​

Aspir yağı, nemlendiriciler ve güneş losyonları üzere birçok kozmetik eserde kullanılmaktadır. Ekseriyetle inançlı ve toksik olmadığı kabul edilir. Çoklukla aşınmış ve tahriş olmuş cildi tedavi etmek için kullanılır. Bununla birlikte, hayvanlar üzerinde yapılan bir araştırma, seyreltilmemiş aspir yağının asgarî cilt tahrişine neden olabileceğini göstermiştir. Aspir yağı ayrıyeten hafif komedojenik olabilir ve bu da cildi tahriş edebilir. Bu nedenle, cilde rastgele bir karşıt yahut alerjik tepki olup olmadığını denetim etmek için bir cildinizde küçük bir test yapmalısınız.

Aspir yağı, cilde sağladığı yararlarla bilinen ayçiçek yağına emsal. Pekala aspir yağını ayçiçek yağından ayıran nedir?

Ayçiçek Yağı Vs. Aspir Yağı Cilt İçin

Cilt bakımı kelam konusu olduğunda, ayçiçek yağı nispeten aspir yağına benzeri. Her ikisi de yüksek ölçüde linoleik asit içerir. Ayrıyeten cilt bariyer fonksiyonunu güzelleştirdikleri ve cilt sıhhatini güzelleştiren mükemmel yumuşatıcılardır. Lakin aspir yağı, ayçiçek yağı kadar bilinmemekte ve araştırılmamaktadır. Ayçiçek yağına nazaran daha düşük doymuş yağ içeriğine sahiptir.

Sonuç: Aspir yağı, cilt bakımı rutininize harika bir katkı sağlar. Cildi korur, görünümünü ve hissini güzelleştirir ve yaşlanma belirtilerini azaltır. Bununla birlikte, cildi tahriş edebileceğinden seyreltilmemiş aspir yağından uzak durun. Yağı uygulamadan evvel bir küçük cilt testi yapmak yardımcı olabilir.